Actueel: ‘gaat het licht uit’ tijdens de zonsverduistering op 20 maart?

 ‘effect van een zonsverduistering op de gehele Europese elektriciteitsvoorziening’

Op vrijdag 20 maart 2015 zal tussen 9:30 en 11.48 uur een gedeeltelijke zonsverduistering plaats vinden. Omdat in Nederland en Europa steeds meer elektriciteit wordt opgewekt door middel van duurzame bronnen, zoals zonnepanelen, is het mogelijk dat de zonsverduistering een groot effect zal hebben op de elektriciteitsvoorziening in Noordwest Europa.  Indien het morgen erg zonnig zal zijn, heeft de zonsverduistering voor Nederland een beperkt verlies van 500 MW tot gevolg. Dit staat ongeveer gelijk aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale volgens netbeheerder TenneT.  Om eventuele onbalansproblemen in Nederland te voorkomen zou er noodvermogen ingekocht zijn. Op deze manier kan er snel geschakeld worden door in productie van elektriciteit op- en af te schakelen. Netbeheerder TenneT heeft bedrijven die belangstelling hadden om noodvermogen te leveren, opgeroepen zich aan te melden voor 27 februari 2015.

Voor een volledige beschrijving van dit bijzondere verschijnsel verwijzen we graag naar de website van landelijke netbeheerder TenneT:

 

Bronnen:

http://www.tennet.eu/nl/nl/nieuws/article/tennet-bereidt-zich-voor-op-zonsverduistering.html
http://www.tennet.eu/nl/nl/nieuws/article/oproep-voor-de-levering-van-balanceringsvermogen-ten-behoeve-van-de-zonsverduistering-op-20-maart-2-1.html
http://www.nu.nl/ondernemen/3998264/netbeheerder-tennet-voorbereid-zonsverduistering.html

 

 

 

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter