Wat is duurzaam? Tijd voor OMDENKEN
‘We moeten niet lacherig doen over energiebesparing. Nederland heeft er de mond van vol, maar heeft nog niet zo veel gedaan.”, aldus Klaas Knot vandaag in De Financiële Telegraaf. Een ongemakkelijke waarheid voor mij althans. We hebben denk ik te weinig gedaan aan echte energiebesparing en WE doen dat nog steeds (ook ik) als maatschappij. Misschien focussen we ons te veel op duurzaam…
Want wat is duurzaam? –> ‘de consumptie behoefte van de huidige generatie mag geen consequenties hebben voor toekomstige generaties’. Als je hierop inzoomt , dan is niets duurzaam: We blijven namelijk nog steeds energiegebruiken. Zelfs als we inzetten op ‘schonere’ technieken zonne-energie, kernenergie etc.., blijven we afhankelijk van grondstoffen die we niet in Nederland hebben, maar afkomstig zijn uit (niet stabiele) andere landen. Grondstoffen die ook op raken.
We hebben ons zelf afhankelijk gemaakt van hoogwaardige energiestromen (gas).
Wellicht gaan we terug naar vroegere tijden die ik nooit heb meegemaakt. Dit besef drong onlangs door in een gesprek met een samenwerkingspartner van mij, toen we de huidige energiecrisis bespraken. Vroeger had de maatschappij de beschikking over veel minder energie. Dus bijvoorbeeld in de winter was er geen verkoop van tomaten. Ook geen bloemen in de winter. We hebben het hier heel erg goed in Nederland, als je kijkt naar de kwaliteit van voedsel, de kwaliteit van de zorg, ons wooncomfort etc.
We zijn tegelijk wel afhankelijk gemaakt als maatschappij van hoogwaardige energiestromen. Deze raken op.
Zijn we bereid om een stap terug te doen in ons comfort? En zijn we bereid een hogere uitstoot premie te betalen voor onze CO2 footprint?!
Energie wordt schaars. Zijn we bereid en voorbereid om met ons allen andere keuzes te maken? De laatste tijd wordt er serieus rekening gehouden om bij schaarste de industrie af te schakelen. Besef dat dit gevolgen kan hebben voor verstoringen in onze wereldwijde voedselketen. Zijn we in staat om andere keuzes te maken op het gebied van het versoberen van onze leefstijl, door bijvoorbeeld te consuminderen, de verwarming een paar graden lager te zetten etc.. Ook ik steek een hand in eigen boezem. Ook ik word `s ochtends graag wakker onder en met een warme douche. En ook ik bekijk meestal duurzaamheidsinvesteringen vanuit een (ROI) rendementsperspectief. Het moet immers ook op te brengen zijn uit onze portemonnee. Echter die gedachte helpt onze toekomstige generaties niet… die warmere trui iets vaker aan in huis is misschien geen slechte gedachte…
Wellicht is het tijd (ook voor mij) om te omdenken, en moeten we ons economisch systeem fundamenteel anders gaan inrichten.
En in tussentijds blijven inzetten op energiebesparing en verduurzaming als maatschappij. Want ieder stapje is er 1.
DISCLAIMER: Deze nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat de informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. De juistheid en volledigheid van deze informatie kan dus niet worden gegarandeerd. Onjuistheden kunnen voorkomen. Berekeningen zijn illustratief en indicatief. Onder voorbehoud van prijs- en zetfouten. Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ is hiervoor niet aansprakelijk en aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van de opgenomen informatie. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Zo fluctueren Energietarieven dagelijks. Energietarieven zijn onder andere afhankelijk van grondstofprijzen, geopolitieke spanningen, looptijden, winstmarges van energieleveranciers en het inkoopmoment. Het prijsverloop in het verleden, bieden echter geen volledige garanties en zekerheid voor de toekomst. Op alle leveringen en diensten zijn de Algemene voorwaarden van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland (onder nummer 58089845).
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je moet ingelogd zijn om te reageren.