Verborgen kosten energietransitie?

Op 8 januari zijn we in Europa ontsnapt aan een grote stroomstoring (bron: https://www.hoogspanningsnet.com/) Door snel ingrijpen binnen 15 sec met de inzet van noodreserve uit Duitsland van 3 GW kon het elektriciteitssysteem net gered worden. Ook voor ons gas worden we steeds meer afhankelijk van het buitenland. Alles draait tegenwoordig (ook in de energiemarkt) om prijs en efficiency, maar zijn we bereid om concessies te doen aan onze leveringszekerheid!?

Zijn dit de verborgen kosten van de energietransitie?!

Vraag en aanbod zal door de energietransitie onvoorspelbaarder worden en zullen beter op elkaar afgestemd moeten worden. Door de elektrificatie zal onze energievraag grilliger worden. Het aanbod daarentegen wordt veel meer bepaald door door de opwekking van wind en zonne-energie, dan door de huidige traditionele energiecentrales die richting 2030 gesloten gaan worden. Kortom, we worden enorm afhankelijk van het weer en de internationale energiehandel door onze elektriciteit- en gasnetkoppeling met de rest van Europa.

Zijn we bereid in de toekomst om ons welvaartsniveau en comforteisen naar beneden bij te stellen?
We moeten samen als maatschappij doorgroeien naar een duurzame wereld en hierbij spoedig samen op zoek naar de juiste oplossingen.

#samenwerken
#energie

 

 

Hartelijke groet, Erik Spriensma van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’
#2021


						
					

0 Reacties

Laat een reactie achter