Stroomstoring: Het belang conventionale energiecentrales en noodvermogen.

Grootschalige stroomstoring in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk

Op 28 april was er sprake van een grootschalige stroomstoring ⚑ in bijna heel Spanje, Portugal en in zuidelijk Frankrijk met helaas grote en trieste maatschappelijke gevolgen. De exacte oorzaak wordt nog onderzocht. Die dag werd wel bijna de volledige elektriciteitsvraag opgewekt met hernieuwbare energiebronnen, dit verreist wel meer flexibiliteit van een energiesysteem. Hoe zit dat m.b.t. de stabiliteit?

Als er sprake is van weinig draaiende en regelbaar reservevermogen in het net, dan zal bij een dip/piek in het spanningsniveau/vermogensniveau de netfrequentie te veel fluctueren en hierdoor kan het energienet ’trippen’ en valt alles uit. Een kettingreactie van uitvallende stroomverbindingen kan volgen (domino-effect)Β met een landelijke black-out in Spanje als gevolg met neveneffecten in buurlanden. Want het gekoppelde Europese stroomnetwerk functioneert als één systeem, met een netfrequentie die zo dicht mogelijk bij 50 Hertz moet liggen.

Die netbalans is het evenwicht tussen productie en consumptie van elektriciteit op het net. Het wegvallen van regionaal productievermogen of een plotselinge toename van vraag moet dus worden opgelost worden met reservevermogen op andere plaatsen in een energienet. Hiervoor zijn (bij ons) reserves ingebouwd, bijvoorbeeld gascentrales die ‘standby’ staan om plotselinge pieken of dalen op te vangen.

Als dus het gevraagde vermogen uit de pas gaat lopen met productie , dan gaat net trippen, dan schakelen systemen af.
Zodra dit gebeurd, moet je alles op terug op ‘spanning’ terug brengen, echter niet alle productie eenheden (centrales) hebben een blackstart mogelijkheid. Er is namelijk ook veel energie nodig om een centrale op te starten. Zo hebben we in Nederland enkele (gas)centrales die een blackstart mogelijkheid hebben, wat er voor kan zorgen dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt na een eventuele black-out situatie. Daarnaast is het beschikbaar houden van op- en afregelend noodvermogen belangrijk voor de netstabiliteit.

In Nederland hebben we een van de beste energienetten van de wereld. Iets wat we mogen koesteren en trots op mogen zijn. πŸ’ͺ Wij zetten hier ook in op duurzame energie, maar hebben (nu nog) grootschalige productie eenheden (van RWE/ENGIE Energie Nederland NV/Uniper) aan het net hangen met veel grensoverschrijdende stations (verbindingen) en stabiele buurlanden. Ook heeft Nederland het voordeel dat veel middenspannings kabels in de grond zitten. Bovengrondse leidingen zijn kwetsbaarder. Het capaciteitsmechanisme kan bijdragen aan de leveringszekerheid de lange termijn.

Hoge energieprijzen zijn vervelend, maar het niet meer beschikken over energie kent een nog hogere prijs.

π‘¬π’π’Œπ’†π’ π’Šπ’π’›π’†π’•π’•π’†π’ 𝒐𝒑 π’—π’π’π’‚π’•π’Šπ’†π’π’† 𝒐𝒏𝒗𝒐𝒐𝒓𝒔𝒑𝒆𝒍𝒃𝒂𝒓𝒆 π’†π’π’†π’“π’ˆπ’Šπ’† π’Šπ’” 𝒐𝒏𝒉𝒐𝒖𝒅𝒃𝒂𝒂𝒓 𝒂𝒍𝒔 𝒅𝒂𝒂𝒓 π’π’Šπ’†π’• π’†π’—π’†π’π’“π’†π’…π’Šπ’ˆ 𝒗𝒐𝒍𝒅𝒐𝒆𝒏𝒅𝒆 π’ˆπ’‚π’”π’„π’†π’π’•π’“π’‚π’π’†π’” 𝒆𝒏 π’π’‘π’”π’π’‚π’ˆπ’ƒπ’–π’‡π’‡π’†π’“π’” π’•π’†π’ˆπ’†π’ 𝒐𝒗𝒆𝒓 𝒔𝒕𝒂𝒂𝒏.

 

Erik Spriensma

Erik Spriensma

Energieadviseur

Erik Spriensma is als energieadviseur al meer dan 15 jaar actief in de energiemarkt. Hij is specialist in het analyseren en inkopen van gas en elektriciteit en adviseur op het gebied van (duurzame) energiemaatregelen die u kunt nemen!

Overige artikelen