Inkoop energie voor de korte termijn (2022) wordt snel duurder

Er is sprake van behoorlijke marktstijging het afgelopen jaar. Hierover berichten we reeds eerder in de marktupdate. Redenen waren de koude (winter)temperaturen in de wereld en de hogere vraag naar gas. Ook is de CO2 prijs enorm gestegen, welke steeds grote invloed heeft op de energieprijsontwikkeling.  Dit geldt voor zowel de termijnmarkt (vaste prijs) als de dagmarkt (variabele prijs). Een redelijk unieke situatie na vele jaren van neergaande energieprijzen.

Augustus 2021

Op dit moment lijkt de stijgende trend van de afgelopen periode vooralsnog intact. Gasprijzen en elektriciteitsprijzen blijven verder oplopen. Wereldwijd blijft de vraag naar gas toenemen.  Ondanks dat het nu volop zomer(vakantie) is, wordt er op dit moment nog veel gas in de (Nederlandse) opslagen geïnjecteerd, die relatief leeg zijn, vanwege de koude winter die achter ons ligt. Tegelijk blijft het aanbod (aanvoer) hier beperkt. Zo ging veel LNG vooral naar Azië afgelopen periode. Dit zorgde er mede voor dat gasprijzen blijven oplopen.

Naast de gasprijzen liepen de afgelopen week ook de CO2-prijzen weer verder op. Afgelopen week lag de prijs rond de € 58 per ton. Dit heeft ook voor een verdere stijging van de elektriciteitsprijzen op de termijnmarkt gegeven in de afgelopen week.

 

Ook zijn de (variabele) dagmarkt prijzen dit jaar relatief hoog. Wel is deze markt erg volatiel met grote prijsschillen tussen uren op dezelfde dag.  Zo is er steeds vaker sprake van negatieve prijzen. Zo ook weer afgelopen weekend .

De inkoop van energie voor de korte termijn (2022) wordt snel duurder. Iets om rekening mee te houden qua budgettering , mocht u uw inkoopposities nog niet hebben ingenomen en uw energiecontract voor 2022 nog niet hebben vastgelegd.

Hartelijke groet, Erik Spriensma


DISCLAIMER: Deze nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat de informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. De juistheid en volledigheid van deze informatie kan dus niet worden gegarandeerd. Onjuistheden kunnen voorkomen. Berekeningen zijn illustratief en indicatief. Onder voorbehoud van prijs- en zetfouten. Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ is hiervoor niet aansprakelijk en aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van de opgenomen informatie. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Zo fluctueren Energietarieven dagelijks. Energietarieven zijn onder andere afhankelijk van grondstofprijzen, geopolitieke spanningen, looptijden, winstmarges van energieleveranciers en het inkoopmoment.  Het prijsverloop in het verleden, bieden echter geen volledige garanties en zekerheid voor de toekomst. Op alle leveringen en diensten zijn de Algemene voorwaarden van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland (onder nummer 58089845).

0 Reacties

Laat een reactie achter