Spaanse overheid snijdt in opbrengstvergoeding zonnestroom

” Maar dat de regering halverwege de regels zou veranderen had hij niet verwacht. “

Gisteren werd in een nieuwsitem van de NOS een verontrustend beeld geschetst van de situatie op de Spaanse energiemarkt met betrekking tot de terugleveringvergoeding voor investeerders in zonnepanelen.  Er is sprake van een permanente verlaging van de terugleververgoeding van opgewekte stroom met 35 procent.  Spaanse investeerders moeten hierdoor flink bijleggen op hun investering in zonnepanelen en Spanje zal zeer waarschijnlijk de energiedoelstellingen voor 2020 niet meer halen. Voor iedereen die het nieuwsitem heeft gemist, hier is het artikel terug te lezen op de website van de NOS.

Over wat onze teruggeleverde kWh in de toekomst in Nederland waard zal worden, schreef ik al eerder in een artikel over zonnepanelen. In dat artikel kon u lezen dat het verstandig is om niet zomaar uw gehele dak vol te leggen met zonnepanelen. Ook in Nederland bestaat er nog geen duidelijkheid of de Nederlandse overheid de huidige salderingsregeling (100% salderen) na 2020  zal herzien. Investeer dus altijd in een zonnepanelensysteem op maat die past bij uw energieprofiel (meten is tenslotte weten……). Reken jezelf niet rijk door grote hoeveelheden stroom terug te leveren aan het energienet en leg niet meer zonnepanelen neer dan uw energieprofiel (verbruik) nodig heeft. Daarnaast is een goede energieovereenkomst met gunstige terugleveringsvoorwaarden erg belangrijk bij grootverbruikaansluitingen.

Investeren in zonnepanelen kan echter vanuit MVO en financieel oogpunt op dit moment zeker een aantrekkelijke investering zijn. De terugverdientijd bij zonnepanelen is dus wel afhankelijk van veel variabelen, welke dit zijn, kon u lezen in het artikel Meten is Weten bij zonnepanelen.

Als uit uw businesscase zonnepanelen een terugverdientijd komt, die langer is dan 5-6 jaar, dan is het vanuit risicomanagement mijns inziens een risicovollere (financiële) investering.

snoerommagazine

 

 

Artikel: Meten is Weten bij zonnepanelen in ‘Het Snoer Om’ magazine

 

drs. Erik Spriensma

Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’

Bron: http://nos.nl/artikel/2048276-spanje-haalt-energiedoelstellingen-voor-2020-niet.html

 

 

 

 

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter