Toekomst salderingsregeling onbekend en zonnepanelen mogelijk duurder

De toekomst van de salderingsregeling is helaas nog steeds onbekend.

De salderingsregeling houdt in dat je de opgewekte stroom van de zonnepaneleninstallatie 1 op 1 mag verrekenen met de stroom die je uit het net geleverd krijgt van een energieleverancier. Een zeer gunstige regeling van de overheid, waarbij je dus 1-op-1 nu nog alle energiekosten terugkrijgt (leveringstarief en energiebelasting) en daarmee het maximale voor de stroomopbrengst ontvangt. Let op; dit geldt dus niet voor een gedeelte van de netbeheerskosten.  Richting 2030 is de verwachting dat de salderingsregeling stapsgewijs (9%) wordt afgebouwd.

Dus is het verbruik van een bedrijf bijvoorbeeld 100.000 kWh (levering uit het net) en wordt er 120.000 kWh opgewekt met zonnepanelen en levert het bedrijf daarvan 100.000 kWh terug aan het energienet, dan blijft er per saldo 0 kWh over om af te rekenen bij volledige saldering. Voor de overige  20.000 kWh krijgt een bedrijf vaak het kale leveringstarief (excl. energiebelasting) terug van het energiebedrijf.

 

Echter is er nu veel onzekerheid over de afbouw van de regeling vanwege ons demissionaire kabinet en de formatie. Deze salderingsregeling is namelijk gunstig voor PV eigenaren en biedt zekerheid betreffende terugverdientijd. De salderingsregeling houdt echter ook technische innovaties tegen . Een eventueel einde van de salderingsregeling stimuleert daarentegen de vraag naar energieopslag. Ook kost de salderingsregeling de Nederlandse overheid veel geld. 

Zonnepanelen worden ook mogelijk weer duurder. De wattpiekprijs is drastisch gedaald en zonnepanelen zijn in een paar jaar tijd veel goedkoper geworden. Een interessante ontwikkeling. Echter de huidige wereldwijde energie- en grondstoftekorten laat inmiddels de energie- en grondstofprijzen naar recordhoogtes stijgen. Ook in combinatie met de stijging van het uurloon van ook de installatiesector,  is het mogelijk dat de investeringssom voor een ZON – PV installatie weer zal stijgen.  Daarbij komen de meeste zonnepanelen uit China. Net als de energiemarkt is de internationale containervaart volledig in war.  Goederen (zoals zonnepanelen) uit Azië, zullen de komende tijd wellicht met een langere levertijd te maken gaan krijgen.

 

 

 

 

 

Bronnen:

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/nog-steeds-geen-duidelijkheid-salderingsregeling/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=update_77&utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=ZEP+Update+77&utm_campaign=ZEP+Nieuwsbrief+77

https://www.ad.nl/economie/china-heeft-spullen-rusland-gas-en-wij-lege-containers-en-een-hoge-rekening~adac1456/

 

DISCLAIMER: Deze nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat de informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. De juistheid en volledigheid van deze informatie kan dus niet worden gegarandeerd. Onjuistheden kunnen voorkomen. Berekeningen zijn illustratief en indicatief. Onder voorbehoud van prijs- en zetfouten. Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ is hiervoor niet aansprakelijk en aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van de opgenomen informatie. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Zo fluctueren Energietarieven dagelijks. Energietarieven zijn onder andere afhankelijk van grondstofprijzen, geopolitieke spanningen, looptijden, winstmarges van energieleveranciers en het inkoopmoment.  Het prijsverloop in het verleden, bieden echter geen volledige garanties en zekerheid voor de toekomst. Op alle leveringen en diensten zijn de Algemene voorwaarden van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland (onder nummer 58089845).

0 Reacties

Laat een reactie achter