Afgelopen week was er eigenlijk ‘niets nieuws onder zon’. De afschaffing van de salderingsregeling voor kleinverbruikers staat al sinds 2013 ter discussie en een afbouw leek heel even dichterbij te komen. Afgelopen week besloot de Eerste Kamer om de salderingsregeling voorlopig toch in stand te houden. Kortom, er lijkt weinig te veranderen sinds 2013.
Zowel met of zonder salderen was de aanschaf van zonnepanelen een gunstige investering, met een interessante terugverdientijd, door de jaarlijkse besparing die het geeft op de energienota. Afgelopen jaren was het al duidelijk met de stijgende energietarieven. Daarbij komt dat afgelopen jaar de prijzen van zonnepanelen behoorlijk zijn gedaald. Door productverbeteringen en prijscorrecties (in 2022 was er een tijdelijke piekvraag).
Wel is het aannemelijk dat energieleveranciers nieuwe kostenopslagen gaan berekenen en mogelijk leveringsvoorwaarden aan passen. De dalende opbrengsten van de teruggeleverde stroom van zonnepanelen en windmolens, die optreden op de momenten van overschot (overdag
en/of voorjaar en zomer), zijn niet meer goed te maken met de hogere kosten van inkoop (in de avond en/of winter) als onze stroom wordt geproduceerd door duurdere energiecentrales, als de zon niet schijnt en het niet waait. En het ‘wegsalderen’ van goedkope zomerstroom (gemiddeld € 0,025 per kWh) met dure winterstroom (gemiddeld € 0,13 kWh) op de jaarafrekening, is voor de energieleveranciers een zeer kostbare verrekening. En daarom zien we dat energieleveranciers hogere administratieve vergoedingen rekenen om hun hogere kosten (onbalans, profiel en inkoop) te compenseren en leveringsvoorwaarden kunnen gaan aanpassen. Dit is verklaarbaar, want de financiële waarde van duurzaam opgewekte stroom staat simpelweg onder druk (maar dus niet de waarde van zonnepanelen).
Welke veranderingen zien we bij energieleveranciers? U kunt denken aan het afschaffen van cashback acties voor (nieuwe) klanten. Of er worden hogere leveringstarieven en hogere administratieve vergoedingen in rekening worden gebracht. Of leveranciers die opnemen in hun leveringsvoorwaarden dat (vaste) energietarieven (vooral voor teruglevering) kunnen worden gewijzigd bij wijzigingen in overheidsbeleid of als veranderende marktomstandigheden hier aanleiding tot geven. Maar ook dit is al ruim 1,5 jaar gaande in energieland.
Dus ‘niets nieuws onder zon’! 😎 En op naar het (zonnige) voorjaar!
Wij adviseren u graag over de verschillende contractmogelijkheden en financiële consequenties!
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je moet ingelogd zijn om te reageren.