Horeca energiekosten optimalisatie

Horeca & energiekosten optimalisatie

Afgelopen week was in het nieuws dat de koffie ☕ wellicht 25% duurder wordt, gelukkig lukt het ons wel om de energiekosten ⚡met zo`n 17% omlaag te brengen. 

In de horeca zijn energiekosten een aanzienlijke kostenpost. Zo houdt deze ondernemer in ieder geval grip op één van de grotere kostenposten.
Onlangs mochten we de contractbemiddeling verzorgen voor een kleinschalig hotel-restaurant dat de afgelopen jaren flinke stappen heeft gezet in verduurzaming: van het gas af, investering in energiebesparing én een warmtepomp. Een ondernemer die z’n energiehuishouding serieus neemt!

Dynamische energietarieven & vaste energietarieven

Afgelopen jaar koos het hotel voor een dynamisch energiecontract — met uurprijzen die meebewegen met de markt. Weloverwogen, en in potentie gunstig. Het alternatief was een vaste prijs van circa € 0,08 per kWh (inclusief onbalans en winstopslag van de leverancier).
Na een jaar bleek het gemiddelde (gewogen) dagmarkttarief voor deze horecaklant uit te komen op € 0,125 per kWh (inclusief onbalans en winstopslag van de leverancier). Dat is zo’n 56% hoger dan het vaste tarief dat destijds afgesloten kon worden.

Overdag zien we steeds vaker negatieve prijzen op de dagmarkt, vooral in de lente en zomer tussen 10.00 en 16.00 uur en in het weekend. Voor wie z’n afname slim kan sturen (en eventueel opslag heeft), liggen daar zeker kansen.
Maar de praktijk bij deze horecaklant is dat het verbruik piekt in de vroege ochtend en avond — precies op momenten dat de prijzen hoger zijn doordat er vooral gascentrales draaien. Zeker in de wintermaanden, met koudere en donkere dagen (de bekende dunkelflaute), zie je dat terug op de factuur en in de gemiddelde prijs.

Budgetzekerheid
Hoewel slimme systemen en sturing wellicht wat kunnen optimaliseren, blijft het zonder opslag lastig om daar echt grote winst uit te halen. Daarom is er nu gekozen voor een vaste prijs van circa € 0,105 per kWh. Daarmee is er voor de komende jaren meer zekerheid over het budget én een besparing van circa 17% op de jaarlijkse leveringskosten.

Zo blijft er hopelijk wat meer geld over voor die duurdere koffie  😉

onderwerp: Horeca energiekosten

 

Erik Spriensma

Erik Spriensma

Energieadviseur

Erik Spriensma is als energieadviseur al meer dan 15 jaar actief in de energiemarkt. Hij is specialist in het analyseren en inkopen van gas en elektriciteit en adviseur op het gebied van (duurzame) energiemaatregelen die u kunt nemen!

Overige artikelen