Niet ‘HET SNOER OM’, maar de ‘KNOP OM’. Het kabinet adviseert iedereen om de thermostaat maximaal op 19C graden te zetten. In overheidsgebouwen zetten ze ook de ‘knop om’, hiertoe is afgelopen week het startsein voor gegeven door minister Jetten. Dit in het kader van een nieuwe campagne voor bewustwording en energiebesparing. Aanleiding hiervoor is de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis waar we ons in bevinden.

Er zijn inderdaad belangrijke besparingen te behalen door minder warm ’te stoken’. In veel grote gebouwen zijn er nog meer belangrijke besparen te behalen door het juist instellen van een GebouwBeheerSysteem. Laat altijd een deskundige kijken naar uw instellingen van het GBS systeem, waar aanvullende besparingen gedetecteerd kunnen worden.  Door goed te kijken naar instellingen van kloktijden,  de gewenste waarden van bijvoorbeeld temperaturen en handsturingen:

Handsturingen in een systeem zijn bedoeld voor ’tijdelijke aanpassingen van de instellingen’, maar worden soms vergeten en blijven onnodig ingeschakeld, met extra en onnodig energiegebruik als gevolg.  Ook staan kloktijden voor de kantoorruimten in een gebouw vaak langer ingeschakeld dan de normale werktijden (zie afbeelding). Deze zijn vaak handmatig ingesteld , wanneer er bijvoorbeeld nog `s avonds sprake is van een vergadering of andere activiteiten in het gebouw.  Deze worden vaak vergeten om terug te zetten.

Ook staat de ventilatie of verlichting nog wel eens onnodig aan,  buiten de bedrijfstijden.

Let er op dat een systeem in de zomer niet automatisch overgaat op koelen als er sprake is van een combineerde klimaatinstallatie  die (gelijktijdig) kan koelen en verwarmen, nu de binnentemperatuur (thermostaat) neerwaarts wordt ingesteld. In veel (overheids)gebouwen was sprake van een binnentemperatuurinstelling van 21 C.

 

 

 

DISCLAIMER: Deze nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat de informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. De juistheid en volledigheid van deze informatie kan dus niet worden gegarandeerd. Onjuistheden kunnen voorkomen. Berekeningen zijn illustratief en indicatief. Onder voorbehoud van prijs- en zetfouten. Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ is hiervoor niet aansprakelijk en aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van de opgenomen informatie. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Zo fluctueren Energietarieven dagelijks. Energietarieven zijn onder andere afhankelijk van grondstofprijzen, geopolitieke spanningen, looptijden, winstmarges van energieleveranciers en het inkoopmoment.  Het prijsverloop in het verleden, bieden echter geen volledige garanties en zekerheid voor de toekomst. Op alle leveringen en diensten zijn de Algemene voorwaarden van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland (onder nummer 58089845).

0 Reacties

Laat een reactie achter