Kerken en energiekosten

Sinds de energiecrisis zijn de (energie)prijzen enorm gestegen. Ook kerken ondervinden daarvan de gevolgen van de sterk gestegen energiekosten. Onlangs werden we benaderd door een kerk, welke vorig jaar ruim € 40.000 meer aan energieleveringskosten kwijt was. Het stookseizoen begint weer, daarom een aantal aandachtspunten om de energiekosten te beïnvloeden:

Het inkoopmoment is het meest bepalend voor de hoogte van uw leveringskosten van uw kerk. Collectief inkopen van energie is dus niet altijd voordeliger. Wilt u de energiekosten kunnen budgetteren? Kies in dat geval voor de zekerheid van een vasteprijs. Energieprijzen zijn op dit moment factor 3 hoger, en niet meer factor 10-14 als vorig jaar.Maar ook met een dynamische energieprijs was afgelopen jaar circa 50% te besparen op de energienota (ten opzichte prijspeil 2022 en een vaste prijs), dit omdat het verbruiksprofiel (zondag) kan matchen met veelal lagere uurprijzen. Echter heeft u vooraf minder zekerheid over de (te begroten) energiekosten.

In bepaalde gevallen heeft u recht op teruggaaf van de energiebelasting (50%). Instellingen die voor teruggaaf in aanmerking kunnen komen zijn:
instellingen van levensbeschouwelijke of religieuze aard charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen algemeen nut beogende instellingen (ANBI) sociale instellingen multifunctionele centra zoals dorpshuizen. Dit moet binnen maximaal dertien weken na de verbruiksperiode ingediend zijn bij de belastingdienst. Zie de site van de belastingdienst.

Onderzoek in een energiebesparingstraject hoe er op het energieverbruik bespaard kan worden.

De grootste kostenpost op je energienota is verwarming. Door slim te verwarmen kan een kerk veel besparen op de energierekening: Een hele grote kerkruimte verwarmen is best inefficiënt; stem daarom de verwarming af op de weersituatie (buiten), de bezetting van de kerkdienst en activiteiten in het gebouw.
Overweeg infraroodpanelen (gerichte stralingswarmte) en laat iedereen zich warm(er) aankleden. Door er niet voor te kiezen om de hele ruimte te verwarmen (=inefficiënt), maar te gaan voor gerichte stralingswarmte, hoeft u maar een beperkt gedeelte van de kerkruimte (boven de kerkbanken of stoelen) te verwarmen. Overweeg daarbij aanvullend fleecedekens.

Zie ook de notitie van het CIO.
En de website toolkit van de GroeneKerken

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter