Er gaat niets boven Groningen…

Hoe kijk ik aan tegen een eventuele productieverhoging van gas uit het Groninger gasveld en of ik dit zou steunen? Een lastige vraag die mij vorige week werd gesteld door een journalist.En laat ik nu ook zelf woonachtig zijn aan de rand van het gebied , tussen 2 gasopslagen in (Langelo en Grijpskerk), die waarschijnlijk aankomend jaren weer meer gevuld moeten gaan worden, ten tijde van deze energiecrisis. Mijn mening over dit complexe dossier:

Het gasveld (Slochteren) en de gasrotonde Groningen, voorzag in de gasvraag van Nederland en onze buurlanden. Na het afbouwen van de gaswinning vanwege aardbevingen, is Nederland meer afhankelijk geworden van import (via handelsplaatsen en beurzen zoals de spotmarkt). Door een koude winter wereldwijd en omdat gas internationaal ingezet wordt als ‘energietransitie-brandstof’ is er in 2021 internationale krapte ontstaan op de gasmarkt, met een toenemende internationale afhankelijkheid van LNG.
Door een geheel terechte focus op de energietransitie en verduurzaming, zijn we helaas wel de leveringszekerheid en betaalbare energieprijzen uit het oog verloren. Daarboven op kwam de onverwachte en vreselijke oorlog(s)invasie in Oekraïne, met torenhoge energieprijzen. We willen niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas.

De problemen kunnen groter worden:
-als leveringszekerheid verder in het gedrang komt
– energiearmoede toeneemt en daarmee komt ook de basisbehoefte van energie in het gedrang
– als de industrie af moet schakelen, komen er mogelijk ook meer verstoringen voor in onze voedselketen.

We zullen dus voorlopig afhankelijk blijven van (internationaal) gas en concurreren op de internationale gasmarkt. Vraag is of de EU voldoende import capaciteit en infrastructuur heeft voor LNG gas.

Vandaar, als het Groningse gasveld, weer veilig open kan, dat wil zeggen zonder de kans op nieuwe aardbevingen en we gaan de aardgasbaten volledig laten terugvloeien naar de noordelijke provincies, dan steun ik dit mogelijke noodzakelijk besluit, om tijdelijk door deze energiecrisis en geopolitieke crisis en energietransitie heen te komen.

Laat de inwoners van noord Nederland wel mee profiteren. De schadeafhandeling aan mijn eigen woning is redelijk vlot en goed verlopen. Wel blijkt in dezelfde straat soms sprake van ongelijke beoordelingen voor dezelfde soort schades…. Ook ken ik voorbeelden van grotere aardbevingsschades die vele jaren later nog niet zijn opgelost. Dit is uiteraard schadelijk voor gedupeerden. Zij worden geraakt in hun wooncomfort, veiligheid en emotioneel welzijn.

Dus een verhoging van de productie in Groningen LIEVER NIET en mijn inziens, alleen mogelijk bij noodzaak, mits dit VEILIG kan en er structureel een transparante en snelle volledige compensatieregeling komt. Zo moeten er dus snel aardbevingsbestendige gebouwen komen en die Zuiderzeelijn mag nu eindelijk wel eens naar Groningen aangelegd worden. En laten we bovenal focussen op energiebesparing… want.. ‘er gaat niets boven Groningen’

 

 

DISCLAIMER: Deze nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat de informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. De juistheid en volledigheid van deze informatie kan dus niet worden gegarandeerd. Onjuistheden kunnen voorkomen. Berekeningen zijn illustratief en indicatief. Onder voorbehoud van prijs- en zetfouten. Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ is hiervoor niet aansprakelijk en aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van de opgenomen informatie. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Zo fluctueren Energietarieven dagelijks. Energietarieven zijn onder andere afhankelijk van grondstofprijzen, geopolitieke spanningen, looptijden, winstmarges van energieleveranciers en het inkoopmoment.  Het prijsverloop in het verleden, bieden echter geen volledige garanties en zekerheid voor de toekomst. Op alle leveringen en diensten zijn de Algemene voorwaarden van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland (onder nummer 58089845).

0 Reacties

Laat een reactie achter