Energiecontract vergelijken

Waar moet je opletten bij een nieuw zakelijk energiecontract?

De verkoopprijs van gas en elektriciteit wordt in 95% bepaald door de markt.  Diverse factoren zijn van invloed op de tarieven van gas en elektriciteit. Op ieder moment kan er iets gebeuren dat van invloed is op de prijzen voor elektriciteit en gas. De prijs van energie komt namelijk tot stand op handelsmarkten, die net als financiële markten functioneren.  De marktprijs van energie is dus te beïnvloeden, deze prijs fluctueert en daar kun je op inspelen door een slimme inkoopstrategie te kiezen en het juiste inkoopmoment te kiezen.

Moment van inkoop

Collectief inkopen van energie is niet altijd voordeliger. Bedrijven of organisaties met een kleinverbruikaansluiting kunnen in sommige gevallen wel profiteren door ‘mee te liften’ op het volumevoordeel dat eventueel met collectieve inkoop gerealiseerd wordt. Het moment van inkoop in een fluctuerende inkoopmarkt is echter veel meer bepalend voor de hoogte van de leveringskosten. Als een collectief voor u inkoopt op het hoogtepunt van de markt, betaalt u relatief een hoge prijs ten opzichte van de situatie dat u zelf een offerte had opgevraagd op een lager marktmoment. Alle energiecontracten waarin Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ bemiddelt zijn provisievrij. Dat scheelt een klant snel structureel 10-20% op de inkoop leveringskosten ten opzichte van andere marktpartijen.  Bent u geïnteresseerd in ons energiecontract en gunstige energietarieven? Kijk eens bij de energietarieven op de website van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’

Soort energietarieven

Bij de keuze voor een energiecontract kunt u kiezen uit een vaste prijs-methodiek en variabele prijsmethodiek. Vaste energietarieven staan vast gedurende looptijd van het contract. Dit biedt budgettaire zekerheid. Eventuele marktstijgingen hebben geen invloed op uw energieprijzen. Bij variabele en dynamische tarieven wijzigen de tarieven per uur , dag maand, kwartaal of half jaar. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen van de markt en de contractvorm. Variabele tarieven bieden een hoge mate van flexibiliteit en biedt mogelijkheden om te profiteren van mogelijke prijsdalingen in de markt.

De hamvraag blijft bij de keuze voor een bepaald energiecontract;
1. wilt u liever zekerheid, dan kunt u beter kiezen voor een vast tarief (momenteel weer beschikbaar). U kunt uw energiekosten vooraf budgetteren.

2. wilt u profiteren van marktkansen en flexibiliteit houden (bij een dalende marktverwachting en/of nu niet het marktmoment geschikt vinden om uw energieprijzen vast te leggen), dan is een variabel tarief het meest geschikt (wijzigt veelal per maand of half jaar). Let op; de risicopremie die verdisconteerd zit in het variabele tarief is over het algemeen wel veel hoger als bij vaste en/of dynamische energieprijzen.

3. Heeft u relatief meer tijd en zin om actief bezig te zijn met schommelende energieprijzen (op uurbasis), dan kunt u met dynamische uur- en dagprijzen er financieel voordeel proberen uit te halen. Door het energiegebruik (afname), indien mogelijk, af te stemmen op het weer en gekoppelde gunstige(r) uurprijzen, en dan te produceren of bijvoorbeeld elektrische auto`s op te laden (of te ontladen bij hoge energieprijzen). Wel moet u eventueel in staat zijn om hogere kosten (als de energieprijzen plots sterk kunnen stijgen, zoals in augustus 2022 of najaar 2024/winter2025) relatief makkelijk kunt opvangen (met financiële reserves). Ook heeft u een telemetrische meter of slimme meter nodig (die op afstand uitleesbaar is).

Wilt u inzage in de actuele (dynamische) variabele uur- en dagprijzen? U kunt de prijzen in een dag in het voren bekijken op: https://www.dynamische-energieprijzen.nl/actuele-energieprijzen/

Afhankelijk van uw eigen marktverwachting en inkoopwensen. Achteraf weet je pas wat een goede marktkeuze is geweest. De mate van risico die u durft te lopen, de hoeveelheid tijd en kennis die er aanwezig is, bepalen veelal of er gekozen wordt voor inkopen op de dagmarkt of termijnmarkt.

Looptijd energiecontract

Een korte looptijd en een variabele prijs is interessant als:
• u verwacht dat de energieprijzen gaan dalen;
• u heeft de tijd heeft om de markt te volgen en wilt inspelen op kansen;
• u verwacht een verandering bijvoorbeeld een verhuizing, en de mogelijkheid openhoud om uw contract te aanpassen
• er sprake is van duurzame opwekking, kies dan voor een prijs systematiek die zo dichtmogelijk bij de SDE subsidiemethodiek blijft (veelal EPEX-SPOT)

Een lange(re) looptijd met vaste prijs is interessant als:
• u verwacht dat de prijzen gaan stijgen;
• u wenst voor meerdere jaren uw budgetten wilt begroten (zekerheid over de kosten);
• u heeft geen tijd heeft om de energiemarkt actief te volgen
Budget gedreven organisaties (ziekenhuizen, musea, scholen etc.) , die liever zekerheid hebben, kunnen beter kiezen voor een vast tarief of kies voor het strategisch inkopen van energie (strategisch inkoopprogramma met gespreide inkoop)

 

Welke gegevens zijn benodigd voor een goede offerte en gunstig energiecontract?

Een energieleverancier of een contractbemiddelaar zoals Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ heeft een aantal relevante gegevens nodig voor het maken van een goede offerte/energiecontract, zoals bijvoorbeeld:

Bedrijfsnaam
KVK nummer
Eancodes van de aansluitingen. De EAN-code energie is een administratief kenmerk van een aansluiting uniek en bestaat uit een getal van 18 cijfers. De gasaansluiting heeft een eigen EAN-code energie, maar ook de elektriciteitsaansluiting heeft dus een eigen nummer. Daardoor weten energieleveranciers en netbeheerders precies over welke aansluiting het gaat. Op deze manier ontstaan geen misverstanden bij een switch (=verhuizing) naar een andere energieleverancier.
Jaarvolumes. Wat zijn de verbruiken van de geleverde elektriciteit en gas en van de teruggeleverde elektriciteit door bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen
-Wat voor type aansluiting het is. Bijvoorbeeld is er sprake van grootverbruik of kleinverbruik? Dus wat zijn de doorlaatwaarden van de gasaansluiting en aansluitwaarde, dat wil zeggen de zwaarte van de aansluiting elektriciteit). Dit is ook van belang i.v.m. berekening netwerkkosten
-Het piekpercentage, dat wil zeggen gedeelte elektriciteit dat in de normale uren tussen 9.00 – 23.00 uur en in de weekenden/feestdagen gebruikt wordt-meetdata zoals uur- en kwartierdata of jaarverbruiken van een jaarafrekening of maandnota`s.
-Eventuele verwachte veranderingen in afname- en terugleveringsprofiel. Is er sprake van uitbreiding van het bedrijf? Is er sprake van elektrificering, en daarmee de verwachting dat het gasverbruik afneemt en elektriciteit toe?
Gewenste inkoopperiode
Gewenste leveringsvoorwaarden (betalingstermijn 14 of 30 dagen etc, teruglevering zonnepanelen)

Zonnepanelen/windmolen optimalisatie

Eigenaren van zonnepanelen of windmolens krijgen steeds minder opbrengst voor hun teruggeleverde stroom. Er is sinds de energiecrisis veel vermogen aan zonnepanelen en windmolens bijgeplaatst in Nederland, wat een gigantische weerslag heeft gehad op het aanbod van stroom op momenten van zonneschijn (en wind). Hierdoor is het aantal opgetreden negatieve uurprijzen behoorlijk toegenomen op de dagmarkt. Bepaalde energieleveranciers zijn genoodzaakt om terugleveringskosten in rekening te brengen of een lagere vergoeding voor de terug geleverde stroom te geven. Voor zakelijke kleinverbruikers kan Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’  op dit moment (mei 2025) steeds de opbrengst van de teruggeleverde  stroom optimaliseren. Bij bepaalde energiecontracten geldt zelfs na saldering geldt: 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗴𝗹𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝘀 = 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝘀, 𝘃𝗮𝗿𝗶ë𝗿𝗲𝗻𝗱 𝘃𝗮𝗻 € 𝟬,𝟬𝟵 – € 𝟬,𝟭𝟯 𝗽𝗲𝗿 𝗸𝗪𝗵 (𝗸𝗮𝗹𝗲 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝘁𝗮𝗿𝗶𝗲𝗳). Let op, dit is onder voorbehoud van beschikbaarheid. Op=Op.

energiecontract

 

Mocht u nog vragen hebben of ook op zoek zijn naar het beste zakelijke energiecontract? Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ helpt u hier graag bij. U kunt u gegevens invullen op onze Gratis ContractScanpagina

 energiecontract

Erik Spriensma

Erik Spriensma

Energieadviseur

Erik Spriensma is als energieadviseur al meer dan 15 jaar actief in de energiemarkt. Hij is specialist in het analyseren en inkopen van gas en elektriciteit en adviseur op het gebied van (duurzame) energiemaatregelen die u kunt nemen!

Overige artikelen