energiecontract

Eneco en Vattenfall introduceren nieuwe energiecontracten

Energiecontract: Eneco Voordeelmomenten en Vattenfall TijdPrijs Trend

Het dag- en nachttarief zoals we dat nu nog kennen voor stroom (daltarief: 2300 – 7.00 uur en weekend) is langzaam aan het verdwijnen. Het dag- en nachttarief werd vroeger ingevoerd om de stroom die de kern-kolencentrales produceerden vlotter kwijt te raken. De centrales konden niet eenvoudig worden afgekoppeld (en kostte teveel geld) en ’s avonds zaten we met teveel stroom, dus werd stroomafname gestimuleerd (wasmachine aanzetten) met een lager daltarief.

Ons nieuwe aanbodgestuurde en weerafhankelijke energiesysteem brengt echter hogere pieken overdag in het aanbod met zich mee. We zien al de afgelopen jaren een steeds grotere invloed van duurzame energie op de dagprijzen (en negatieve prijzen). Helaas blijven met name kern-, en gascentrales prijsbepalend voor de uren dat er weinig zon en wind beschikbaar is.

𝑯𝒆𝒕 𝒃𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒗𝒂𝒏 2 π’˜π’†π’“π’†π’π’…π’†π’?
Energieleveranciers Eneco en Vattenfall introduceren met Voordeelmomenten en TijdprijsTrend nieuwe energiecontracten voor energiegebruikers die niet willen kiezen tussen een vaste prijscontract en een dynamische (uurprijs) contract. Bij Eneco is sprake van 30% korting op het stroomtarief in de daluren. Bij Vattenfall is sprake van 3 verschillende verlaagde tijdsblokken. Een slimme meter is verreist.

Met zonnepanelen lijkt er sprake te zijn van wisselende tarieven en vanuit opbrengstmaximalisatie een minder gunstig contract ten opzichte van een volledige vasteprijs contract (salderen; leveringsprijs=terugleveringsprijs). Wel met de kanttekening dat het heel erg afhangt hoe hoog je eigen consumptie is van de eigen zonnestroominstallatie (vermeden inkoop), en de hoeveelheid teruglevering en/of er met energieafname gestuurd kan worden op de lagere tarieven.

Consumenten worden dus gestimuleerd en beloond om het energieverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de lagere prijsmomenten (bij veel aanbod van wind/zon en lagere energievraag). En krijgen tijdens de piekuren de zekerheid van een vaste prijscontract en ontvangen tijdens de daluren prijsvoordelen (wat lijkt op een dynamisch contract). Een mogelijk interessante middenweg voor energiegebruikers die niet continu de energieprijs in de gaten willen houden.

𝙒𝙖𝙩 π™žπ™¨ π™™π™š π™—π™šπ™¨π™₯π™–π™§π™žπ™£π™œ?
Afhankelijk van de flexibiliteit om in te spelen op de goedkopere uren en afhankelijk van het energieverbruik kan de besparingen voor consumenten oplopen van ‘enkele tientjes per jaar‘ (bij aansturing thuisapparatuur in daluren) tot € 200-300 euro per jaarΒ (bij opladen grote energieverbruikers zoals een elektrische auto).

Als een bedrijf of huishouden kan schuiven met een gedeelte van de elektriciteitsbehoefte dan biedt dit dus zeker financiΓ«le kansen, dus het energiegebruik zoveel mogelijk te laten samengevallen met de uren waar lagere prijzen voor gelden (laden elektrisch auto`s, e-boiler warmtepomp, wasmachine). Zo kunnen de energiekosten op de factuur verlaagd worden.

Meer informatie over dit nieuwe type energiecontract vind u op de website van beide energieleveranciers Eneco en Vattenfall

Zakelijk energiecontract

Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’ helpt zakelijke energiegebruikers om het beste energiecontract uit de markt te halen. Wij kijken niet alleen naar de laagste energietarieven, maar tevens vergelijken we de leveringsvoorwaarden voor u.Β  Bij de keuze voor een energiecontract kunt u kiezen uit een vaste prijs-methodiek en variabele prijsmethodiek. Vaste energietarieven staan vast gedurende looptijd van het contract. Dit biedt budgettaire zekerheid. Eventuele marktstijgingen hebben geen invloed op uw energieprijzen. Bij variabele en dynamische tarieven wijzigen de tarieven per uur , dag maand, kwartaal of half jaar. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen van de markt en de contractvorm. Variabele tarieven bieden een hoge mate van flexibiliteit en biedt mogelijkheden om te profiteren van mogelijke prijsdalingen in de markt. Afhankelijk van uw eigen marktverwachting en inkoopwensen kiest u een energiecontract dat het beste bij u past. Achteraf weet je pas wat een goede marktkeuze is geweest. De mate van risico die u durft te lopen, de hoeveelheid tijd en kennis die er aanwezig is, bepalen veelal of er gekozen wordt voor inkopen op de dagmarkt of termijnmarkt. Zie voor meer uitleg ook onze blog over hoe u zakelijke energiecontracten het beste kunt vergelijken.

energiecontract

Erik Spriensma

Erik Spriensma

Energieadviseur

Erik Spriensma is als energieadviseur al meer dan 15 jaar actief in de energiemarkt. Hij is specialist in het analyseren en inkopen van gas en elektriciteit en adviseur op het gebied van (duurzame) energiemaatregelen die u kunt nemen!

Overige artikelen