Is een (thuis) accu interessant?

Is een (thuis)accu interessant?

Over het algemeen hebben kleine batterijen voor bedrijven en huishoudens een geringe buffercapaciteit, waarmee een paar uur tot een dag elektriciteit in kan worden opgeslagen om (voor een gedeelte) zelfvoorzienend de dag door te komen. Batterijen en opslagsystemen kunnen niet ingezet worden voor seizoensopslag (vergelijk het met een volle regenton in het najaar en een lege regenton in de zomer)

Batterijen en/of accusystemen kunnen wel een rol gaan spelen in het verhogen van de zelfconsumptie, zeker als de salderingsregeling er af zal gaan medio 2027, De kWh die niet hoeft worden ingekocht, is de goedkoopste kWh. De kWh die niet direct wordt geconsumeerd of wordt opgeslagen, wordt terug geleverd aan het energienet tegen een geringere of zelfs negatieve vergoeding.

Ook kan een batterij of accu worden ingezet voor het bufferen van elektriciteit, op momenten dat er geen elektriciteit beschikbaar is bij een stroomstoring of bij onvoldoende eigen opwekking. Let op: niet elke (thuis) accu is hiervoor geschikt.

Ook kan een accu helpen het energienet in balans te houden.
Een accu kan tevens ingezet worden voor ‘peakshaving, waardoor er minder vermogen wordt gevraagd uit de netaansluiting. Hierdoor is een grotere aansluiting bij verdere elektrificeren niet altijd nodig en kan een kostenbesparing gerealiseerd worden.

Een accu of batterij kan ingezet voor de energiehandel op de dagmarkt en de onbalansmarkt(en). Let hiermee wel op, want naast mogelijke interessante verdiensten, is de onbalansmarkt wel een complexe markt.

𝐓𝐞𝐫𝐮𝐠𝐯𝐞𝐫𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐣𝐝 📈
Afhankelijk voor welk doeleinde een accu of batterij ingezet gaat worden en vanwege mogelijke toekomstige toenemende technologische ontwikkelingen en prijsdalingen, lijkt een investering in energieopslag op dit marktmoment nog niet rendabel voor de meeste energiegebruikers met een leinverbruikaansluiting. Dit mede vanwege de salderingsregeling en de mogelijkheid van een vaste prijs energiecontract.  Investeringen in bijvoorbeeld isolatie, overige energiebesparende maatregelen, slimme sturing van het energiegebruik (bijvoorbeeld i.c.m. een warmtepomp en e-boiler) zullen op dit moment eerder renderen.  Op dit moment zal in veel gevallen voor kleinverbruikers de technische levensduur dus korter zijn als de financiële terugverdientijd.

Voor energiegebruikers met een grootverbruikaansluiting, zorgt de toenemende spreiding in energieprijzen ervoor dat energieopslag wel steeds meer in beeld komt en interessanter wordt vanuit financieel oogpunt.

De terugverdientijd hangt samen met situatie of er en hoeveel eigen opwekking aanwezig is, de verhouding hiervan tot totale energiegebruik, de aanwezigheid van warmtepomp(en) , elektrische wagenpark en welk type energiecontract er is afgesloten (vast of dynamisch).
De terugverdientijd hiervan berekenen (indien dit uw primaire reden is ) is net als bij zonnepanelen maatwerk.

accu

                  Bron: Shutterstock

 

Erik Spriensma

Erik Spriensma

Energieadviseur

Erik Spriensma is als energieadviseur al meer dan 15 jaar actief in de energiemarkt. Hij is specialist in het analyseren en inkopen van gas en elektriciteit en adviseur op het gebied van (duurzame) energiemaatregelen die u kunt nemen!

Overige artikelen